МНОГОСТРАННО ПАРТНЬОРСТВО ПО СЕКТОРНА

  ПРОГРАМА "КОМЕНСКИ" 2012-2014 Г. 

РЕЛИГИОЗНА ТОЛЕРАНТНОСТ И РАЗЛИЧИЕ В МОДЕРНА ЕВРОПА

    

През учебна 2012/2013 година нашето училище се включи в МНОГОСТРАННО ПАРТНЬОРСТВО по секторна ПРОГРАМА "КОМЕНСКИ" 2012-2014 г.

 КРЪГЛА МАСА

      На 13.12.2013 г. (петък) от 14.30 ч. в кабинета по английски език се проведе дебат на тема: "Преследване свободата на изповеданието и мъсълта по време нс тоталитарния режим в България". Мероприятието е част от дейностите по Многостранно партньорство "Религиозна толерантност и различие в модерна Европа" по секторна програма "Коменски".

ОТЧЕТ ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА НА ПРОЕКТА

     На 20 юни 201 3 г. (четвъртък) от 13.15 ч. в кабинета по английски език  се проведе среща, на която г-жа Теменужка Добранова - координатор на проекта направи отчет за първата година от началото на проекта

      Презентация на дейностите...

ВТОРА РАБОТНА СРЕЩА - ВАТРА ДОРНЕЙ, РУМЪНИЯ - МАЙ, 2013 Г.

 От 30 април до 5 май 2013 г. в Румъния – гр. Ватра Дорней се проведе Втората работна среща по Многостранно партньорство „Религиозна толерантност и различие в модерна Европа“ . В нея участваха 4 учители и 8 ученици от СОУ “Димчо Дебелянов“ и ученици и учители от страните – партньори – Франция, Италия и Румъния. Работната среща премина под мотото: “Да преоткрием различните религии“.

Посещението ни съвпадна с отбелязването на събитията, посветени на Великден. Демонстрираха ни различни техники по боядисване на яйца, участвахме в празненства, посветени на Велики Четвъртък и тържествени литургии. Разпределени в международни екипи, нашите ученици се справиха блестящо с изографисване на икони върху стъкло и в различни дискусии.

Посетихме културни и археологически паметници в града и региона, православни и католически храмове, манастири, в които са се наслоили пластовете на времето, пречупени през призмата на съвършенството, недокоснати сякаш от човешка ръка... Пресътворени мигове от цветове и гениалност, от които затвърдихме впечетлението си, че вярата в нашите съседи е тази, която ги кара да вървят напред и да гледат заедно в бъдещето.

Всеки един от нас остави частица от душата си във Ватра Дорней - чист, гостоприемен и топъл град, и взема със себе си малко от магията на това уникално място и слънчевите усмивки на всички участници в срещата.

Третата работна среща по проект Коменски ще се проведе в Белене под мотото „Любов и толерантност“ в началото на месец октомври 2013 година.

 

КРЪГЛА МАСА - АПРИЛ, 2013 Г.

На 19.04.2013 г. се проведе дискусия на тема “Мястото на жената според различните религии”,  част от дейностите по Многостранно партньорство “Религиозна толерантност и различие в модерна Европа” по секторна програма Коменски. В дискусията взеха участие ученици, учители и гости. Темата предизвика интерес сред всички в залата, но истината е една: Жената е тази, която дарява живот и заема важно място във възпитанието на децата.

ТРЕТА РАБОТНА СРЕЩА - БЕЛЕНЕ, БЪЛГАРИЯ - ОКТОМВРИ, 2013 Г.

      6-11 октомври 2013 г. - Трета работна международна среща по Многостранно партньорство "Религиозна толерантност и различие в модерна Европа" по секторна програма "Коменски". Мото на срещата: "ЛЮБОВ И ТОЛЕРАНТНОСТ"

 

ОТЧЕТ НА ЧЕТВЪРТАТА РАБОТНА СРЕЩА В ИТАЛИЯ

      На 03.06.2014 г. в к-та по английски език в СОУ "Димчо Дебелянов" ученици и учители от четвъртата работна среща направиха отчет на дейността от посещението си в Италия.                                                                                                                                  Презентация на дейностите

ЧЕТВЪРТА РАБОТНА СРЕЩА - ПАЛЕРМО, ИТАЛИЯ - МАЙ, 2014 Г.

Наши ученици и учители посетиха гр. Палермо, Сицилия, Италия. Това беше последната мобилност в рамките на Многостранния проект по секторна програма Коменски "Религиозна толерантност и различие в модерна Европа" .

Представители на СОУ“Димчо Дебелянов“ на Работна среща  в Палермо, Сицилия

       В началото на месец май група ученици и учители от СОУ „Димчо Дебелянов“ посети гр. Палермо, Сицилия, Италия. Това беше последната мобилност в рамките на Многостранния проект по секторна програма Коменски "Религиозна толерантност и различие в модерна Европа" със страни-партньори- Италия, Румъния и Франция /Остров Реюнин/. Всички заедно разгледаха природните и културноисторическите забележителности на Сицилия. Срещнаха се с консула на Мароко, кмета на Палермо и кмета на малкото, но красиво градче Ерис.

     Пред многонационалната аудитория беше представен театър с марионетки. На Вечерта на талантите имахме удоволствието да се насладим на блестящите изпълнения на  филхармонията на Палермо, която изпълни произведения от италиански композитори, на музиката  и танците, с които се представиха всички националности. По случай 9-ти май, Денят на Европа, бе организирана викторина, на която нашите ученици се наредиха на първите места.

     Всички участници в проекта посетихме вулкана Етна. В ресторанта под кратера на 2000 м.н.в. се насладихме традиционната италианска кухня.

      В съзнанието на всички нас – участниците в тази международна среща  от четирите страни ще останат силни емоции и запомнящи се моменти:  една различна сицилианска история.

      Изказваме нашите големи благодарности на г-жа Теменужка Добранова, координатор на проекта, благодарение на която имахме удоволствието да посетим тези невероятни места и да й пожелаем да печели и в бъдеще подобни проекти, в които да вземем участие.

                                                               ИВЕЛИН КЪРЧЕВ, VІІІа клас, СОУ „Димчо Дебелянов“ - Белене

Mожете да ни посетите във Facebook!