МНОГОСТРАННО  ПАРТНЬОРСТВО

ПО СЕКТОРНА ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ” 2012-2014 г.


ВТОРА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ КОМЕНСКИ НА СОУ „Д. ДЕБЕЛЯНОВ“

  От 30 април до 5 май 2013 г. в Румъния – гр. Ватра Дорней  се проведе Втората работна среща по Многостранно партньорство „Религиозна толерантност и различие в модерна Европа“ . В нея участваха  4 учители и 8 ученици от СОУ “Димчо Дебелянов“ и ученици и учители от страните – партньори – Франция, Италия и Румъния. Работната среща премина под мотото: “Да преоткрием различните религии“.

       Посещението ни съвпадна с отбелязването на събитията, посветени на Великден. Демонстрираха ни различни техники по боядисване на яйца, участвахме в празненства, посветени на Велики Четвъртък и тържествени литургии. Разпределени в международни екипи, нашите ученици  се справиха блестящо с изографисване на икони върху стъкло и в различни дискусии.

       Посетихме културни и археологически паметници в града и региона, православни и католически храмове, манастири, в които са се наслоили  пластовете на времето, пречупени през призмата на съвършенството, недокоснати сякаш от човешка ръка... Пресътворени мигове от цветове и гениалност, от които затвърдихме впечетлението си, че вярата в нашите съседи е тази, която ги кара да вървят напред и да гледат заедно в бъдещето.

    Всеки един от нас  остави частица от душата си във Ватра Дорней  - чист, гостоприемен и топъл град,  и взема със себе си малко от магията на това уникално място и слънчевите усмивки на всички участници в срещата.

    Третата работна среща по проект Коменски ще се проведе в Белене под мотото „Любов и толерантност“ в началото на месец октомври 2013 година.

 

                                                                                                                                          Теменужка Добранова,

                                                                     СОУ „Д.Дебелянов”, координатор на проекта

Начало

История

ДЗИУчителиТворчество

Архив

Актуално

Проект Коменски

Проект Успех