МНОГОСТРАННО  ПАРТНЬОРСТВО

ПО СЕКТОРНА ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ” 2012-2014 г.


ОБЕДИНЕНИ ЧРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ РЕЛИГИИ  НА РЕЮНИН”


      Това е мотото, под което премина Първата работна среща /2-9 декември 2012/ на представителите от всички страни /Франция, Румъния, Италия и България/, участващи в Многостранно партньорство „Религиозна толерантност и различие в модерна Европа”- 2012-2014.

    Срещата се състоя на Остров ла Реюнин и в нея взеха участие по двама представители от всяка страна-партньор. Островът е разположен в централната част на Индийския океан и от природогеаграфска гледна точка е част от Африка. Поради изумителните си природни чудеса – планини, активен вулкан, безброй водопади, гъста джунгла, идилични плажове, той е известен още като Островът с 1001 лица.

     Ако искаме да видим на едно място събрани различни етнически групи/индийци, французи, китайци, мадагаскарци/, хора с различен цвят на кожата,  изповядващи различни религии, спазващи различни обичаи и традиции – Реюнин от точното място. Място, където различните етнически и религиозни групи, живеят в мир и хармония, от което много страни в Европа би трябвало да се поучат.

    Предложената ни от училището-домакин в Сант Андре програма включваше посещение на католически църкви, индуски храмове, джамии, среща с техни представители. Всичко това затвърди у нас представата, че Островът е място, където се преливат различни културии религии и е модел за религиоизна толерантност. Мнозина смятат, че съществуването на религиозна толерантност в наши дни е невъзможно. Толерантността между представителите на различни религиозни общности се състои във взаимното зачитане на всички човешки и граждански права. Включително и на правото на свободен избор на вероизповедание - търпимост, търпение, разбиране и уважение. Как е възможно това да се случва? Отговорът е – всички хора, независимо от това, че мислят и чувстват различно, изповядват различна религия, всички те са обединени от общото желание за Мир и Свобода.

                

                    


                                                                                                                                          Теменужка Добранова,

                                                                     СОУ „Д.Дебелянов”, координатор на проекта


Начало

История

ДЗИУчителиТворчество

Архив

Актуално

Проект Коменски

Проект Успех