История на училището

     Било е отдавна. Толкова отдавна, че от старите албуми ни гледат широки усмивки и лъчезарни лица, а днес вече побелели и помъдрели мъже и жени. Толкова отдавна, че днес ни се струва трудно обясним техният ентусиазъм и желание, всеотдайност и работоспособност. Но не толкова отдвана, за да не познаем в тези променени лица и днес нещо от пламъка на Първите, от трудолюбието на пионерите. Не толкова отдавна, наистина, защото паметта е свежа, спомените често ги спохождат, тревожат сънища, разказват....

       "Решение на Министерството на нодната просвета:

       От новата учебна 1970/71 г. в град Белене се открива средно политехническо училище. Срокът на обучение ще бъде тригодишен. Първоначално ще бъдат приети 105 ученици, завършили осми клас. През времетраенето на обучението всеки младеж и девойка ще може да получи определена специалност. Онези, които завършват училището, ще могат да кандидадстват във всички висши учебни заведения в страната и чужбина. Те ще могат да получат всяка желана квалификация, за която се изисква необходимият образователен ценз по специалността.

       Молби и документи се приемат в канцеларията на Второ основно училище "Васил Левски" - Белене до 5 август т.г."

       В началото са проблемите - един от друг по-сериозни и неотложни. Няма подходяща материална база, няма правоспособни учители, липсват нужните учебно - технически средства. Но с идеята за новото училище живее целият град и помощ иде отвсякъде. За директор на гимназията е назначен Георги Крачунов Трушков. Дом за най-бездомния поет  Димчо Дебелянов предлага младият колектив на първия си учителски съвет. Средното политехническо училище е наречено "Димчо Дебелянов". Има нещо символично в това - Дебелянов е винаги обичаният, най - малко белязан и клиширан от идеологемата като един или друг, винаги четен и препрочитан от различни възрасти и поколения. Има нещо символично в дълголетния му живот, идещ от недалечното минало и отиващ в бъдещето.

       С името на поета училището поема своя път....

       15. 09. 1970 година - ден първи. Оттук започва времето и летоброенето на гимназията и на един многолюден колектив, оттук започва неговата история. От тези моменти той и гр. Белене могат да запишат своето съществуване в историята на средното общо образование.

       "Добре дошли в новото училище !"

       Така украсената с цветя училищна сграда посреща първия випуск на СПУ "Димчо Дебелянов" (три паралелки по 30-34 ученика). В атмосферата на жълто-кафявата есен  се редят приветствени думи към първите деветокласници от гостите на тържеството Традиционни благослови, думи на надеждата, вярата и упованието. Класните стаи се пълнят с младежки жар и любознателност, душите - чисти, очите - широко отворени и жадни. Учителите посрещат първите си ученици с надежда и амбиция, със знания и любов. Същата година започва да репетира естраден състав, да се отбелязва патронният празник с първата щафета за купата "Димчо Дебелянов", станала вече традиционна и преходна, сформиран е и  хандбален отбор...

       Уроци по родолюбие и патриотизъм; по човещина! Професионализъм, любов и уважение, сговор и разбирателство между учители и ученици - само това прави преодолими неизменните трудности и препятствия на Началото.

       На 24 май 1973 г. се разделят с преподаватели и училище първите възпитаници на СПУ "Димчо Дебелянов". Миг на равносметка за учители и ученици, миг на радост и тъга, на гордост и чувство за добре свършена работа. Празник не само за училището, но и за целия град. От този ден гимназията всяка пролет ще се прощава едновременно болезнено и радостно. Жълто-кафявата есен ще посреща и приютява ученици млади и красиви, първите дни на Възкресението ще ги изпращат поумнели и пораснали, с благослов! И така, години наред - до днес...

       От 04. 11. 1975 г. това става в Нов дом. Открита е новата сграда на училището.
По-светло и уютно, по-просторно, с по-големи възможности за успешна научно - методическа работа. И отново много ентусиазъм и желание, за да заработят новите кабинети, за да могат младите хора да идват и се учат с любов. Редят се музикални и литературни събития, срещи с творци и спортисти, тържествени и професионални вечери, театрални постановки, прегледи на ученическото и учителското творчество, прегледи на художествената самодейност... И всички те - подбудени от преподава- телите, подготвени от техния професионализъм, изпълнени от техните ученици. Идват закономерно и престижните награди за колектива и индивидуалните отличили се. Най-високата от тях е "Колектив - първенец в републиката за VIII петилетка".

       Месец септември 1986 г. ЕСПУ "Димчо Дебелянов" отваря врати, за да посрещне четиринадесетия си випуск с ново ръководство. От 1986 до 1992 г. директор на училището е г-жа Донка Иванова Кирицова. Трудни за колектива на училището и страната ни години. Преосмисляне и преоценяване на ценностите, търсене на нови, извеждане на приоритети. Колективът е достойнство и твърдост на духа, посреща предизвикателствата на времето, освобождава се от стари илюзии и се пази от нови, дълбоко съхранява изконни национални и личностни добродетели, за да ги пренесе чрез своите уроци в бъдещето. Ентусиазмът отстъпва място на задълбочени професионални търсения, уроците по възпитание се заменят с високи изисквания към научната подготовка на учениците. Училището трябва да намери своето място в наситеното с политически страсти и  лични амбиции национално пространство. Все  по-трудно общообразователните училища успяват да убедят родители и ученици в предимствата на този тип обучение.

       От 1993 г. директор на СОУ "Димчо Дебелянов" отново е Георги Трушков. От 2006 г. десет години  директор на училището е Радка Дончева, чийто принос за развитието, издигането и авторитета на училището е огромен.

От 2016 г. с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование се променя името на училището Средно общообразователно училище вече е Средно училище "Димчо Дебелянов". Назначен е нов директор - Анелия Генова, учител по български език и литература.

       Четири десетилетия СУ "Димчо Дебелянов" е най-авторитетното учебно заведение в общината. Многолюдният колектив всеотдайно и безшумно се труди. Смениха се правителства, страната ни преживя катаклизми и сътресения, смениха се стойностни и ценнсотни системи. Но през всичкото това време учителите  ревностно пазеха своите души чисти и раздаваха мъдрост.

       И раздават мъдрост! Днес колективът на училището издига ръст, за да покаже себе си - обновяван непрекъснато с млади преподаватели, достигнал творческа зрелост. Този колектив се учи да живее в различни условия, трупа опит, изправя снага, гордее се със своите лекари, инженери, учители... И човеци!

       Да влезем всички ние в познатата сграда на гимназията, макар и мислено да поменем своите учители, своята първа учителка, своя незабравим първи учебен ден. Да спрем и погледнем надолу - към своите корени, да ги закопаем здраво в земята, защото тя дава живителни сокове, тя ражда живот! Да посетим, макар и мислено, своята младост, защото от спомените времето е остaвило само красивото и стойностното.  

Директорите

                                              

                 Георги Трушков                                Донка Кирицова                Радка Дончева-Митрикова                        Анелия Генова

       1970-1986 г. и  1993-2006 г.                            1986-1992 г.                                   2006-2016 г.                          Настоящ директор от 2016 г. 

 

 
 

 

 

Начало

История

ДЗИ

Документи

Учители

Обществен съвет

Архив

Актуално

Проект Коменски

Проект УСПЕХ

Проект ТВОЯТ ЧАС

Профил на купувача

УЧЕНИЧЕСКИ СТОЛ

 

 

 

Начало  Документи  За контакти